Pelaburan @ scam kewangan - Abdul Ghani, Roseziahazni; Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Ali, Noor Malinjasari; Mohamad, Zuraida (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2023)
Menurut laporan yang dikeluarkan oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM), kes jenayah komersial pada tahun 2022 mencatat 30,536 kes membabitkan kerugian bernilai RM1.73 bilion dengan tangkapan 20,252 yang mana kebanyakan jenayah komersial yang berlaku adalah berpunca daripada penipuan dalam talian dan pelaburan scam. Di antara skim penipuan yang popular adalah skim emas, mata wang digital atau kripto, saham dan perniagaan tukar beli mata wang dalam talian (forex), skim cepat kaya dan skim ponzi.