Victoria Bridge - Ngah, Nazlin Emieza; Ismail, Rusnah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Daerah Kuala Kangsar, merupakan sebuah bandar utama dalam sejarah awal negeri Perak, la terkenal dengan gelaran "bandar diraja'' apabila sejarah menunjukkan bahawa daerah ini merupakan tempat bersemayam raja-raja pemerintah negeri Perak. Namanya dikatakan diambil bersempena deretan pokok Kuala Kangsar yang banyak tumbuh disepanjang sungai. Terdapat juga versi cerita di mana daerah ini dinamakan kerana terdapatnya 99 batang anak sungai, kurang satu dari seratus, menjadikan sebutannya "Kuala Kurang Sa".