Kajian Wali Songo - Azmi, Muhammad Nizamuddin (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2016)
Para penyelidik UiTM Sarawak yang diketuai oleh Dato’ Rektor UiTM Sarawak, Profesor Dato Dr. Jamil Bin Hj. Hamali dan tiga orang pensyarah kanan UiTM Sarawak iaitu Ustazah Sharifah Anom Binti Omar, Dr. Abdul Razak Bin Abdul Kadir, dan Dr. Hadenan Bin Hj. Towpek serta 1 1 orang mahasiswa peringkat diploma dalam pelbagai bidang telah menjejaki Surabaya, Lamongan, Tuban dan Bali Indonesia bag! tujuan menyelidiki hubungan Islam di Jawa dan Borneo serta mendalami secara terperinci sejarah Wali Songo dan Wali Pitu serta kaitan mereka dengan Borneo (Sarawak). Tugasan ini telah diamanahkan oleh Tuan Yang Terutama Yang Dipertua Negeri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud. Penyelidikan ini berjaya dilaksanakan selama 6 hari 5 malam bermula dari 28 Mei hingga 2 Jun 2016.