A short vacay in Hat Yai, Thailand - Mohamad, Zuraida; Che Ngah, Haslina (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Thailand merupakan negara jiran yang sering menjadi pusat tumpuan percutian rakyat Malaysia. Antara lokasi tumpuan pelancong Malaysia termasuk Bangkok, Krabi, Koh Samui, Phatthalung, Pattaya, Chiang Mai, Chiang Rai, Dannok, Hat Yai, Betong, dan Sungai Golok. Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand menyatakan bahawa seramai 78,523 pelawat Malaysia telah memasuki negara tersebut dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini. Antara faktor yang menarik kehadiran pelancong asing adalah kelemahan mata wang baht berbanding dolar Amerika Syarikat (USD), kos sara hidup rendah, dan harga bilik hotel yang berpatutan.