Aplikasi nisbah PE dalam penilaian syarikat - Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Abdul Ghani, Roseziahazni; Mohamad Nasruddin, Nur Aqilah; Mohamad, Zuraida (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Salah satu nisbah pasaran kewangan yang dirujuk oleh para pelabur dalam pelaburan saham yang didagangkan di pasaran saham seluruh dunia ialah nisbah PE. Nisbah PE merupakan nisbah pasaran kewangan yang kerap dirujuk oleh para pelabur individu dan institusi untuk menilai harga saham, semasa membuat keputusan jual beli.