Capital Asset Pricing Model (CAPM) - Abu Samah, A’tiqah Rashidah; Mohamad Nasruddin, Nur Aqilah; Abdul Ghani, Roseziahazni; Mohamad, Zuraida (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Capital Asset Pricing Model (CAPM) merupakan teori asas yang menunjukkan hubungan di antara risiko dan pulangan yang berkaitan dengan sesebuah aset. la melibatkan satu persamaan yang menyamakan kadar puiangan dijangka daripada suatu pelaburan dengan kadar bebas risiko, ditambah risiko premium. Pengaplikasian CAPM membantu pelabur dalam membuat perbandingan antara jangkaan kadar puiangan dengan kadar puiangan yang diperlukan bagi sebuah pelaburan. Bukan itu sahaja, penggunaan CAPM juga dapat menentukan sama ada saham tersebut adalah "undervalued", "overvalued" atau "properly valued" berdasarkan nilai intrinsik dan nilai pasaran bagi saham tersebut.