E-reference@USM library - Ibrahim, Asma Wati; Ahmad, Rosnani; Zainal, Zulfadli (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2019)
Rujukan di Perpustakaan Hamzah Sendut USM menjalani perubahan yang amat besar seiring dengan perkembangan teknologi dan keperluan pelanggan yang berbeza. Jika dahulu perkhidmatan rujukan ini lebih tertumpu kepada perkhidmatan yang memerlukan interaksi secara bersemuka (face-to-face) dalam bentuk bengkel, pertanyaan kaunter dan konsultasi, namun kini perkhidmatan rujukan diteruskan dengan cara yang berbeza dan lebih meluas. Dengan objektif utama memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan, perkhidmatan e-reference diperkenalkan di Perpustakaan Hamzah Sendut USM dalam variasi yang lebih segar seperti MOOC, online course,webinar,e-consultation,e-tutorial dan sebagainya.