Pembelian dalam talian - Mat Salleh, Suzila; Ali, Noor Malinjasari; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; A Rashid, Ruzaidah; Mohd Noor, Hasmida; Mohamed Nor, Raslina (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Pengguna masa kini dilihat lebih suka berbelanja secara dalam talian berbanding berbelanja secara fizikal. Perkara ini berlaku secara mendadak semasa berlakunya COVID19 yang menyerang seluruh dunia. Pengguna yang sebelum ini membuat pembelian secara fizikal mula beralih ke pembelian dalam talian melalui laman web atau operator jualan barangan. Menurut Gwendolyn Lim (Rakan Kongsi Bain & Company) (yang dipetik dari Berita Harian) berpendapat bahawa pengguna Malaysia membuat pembelian sebanyak melebihi 50 peratus secara dalam talian apabila didorong oleh sekatan COVID-19 pada tahun 2021.