Tinjauan mengenai kebolehpasaran graduan di Malaysia - Ali, Noor Malinjasari; Mokhlas, Hasmi; Mat Salleh, Suzila; Kamaruddin, Kardina; Borhanuddin, Rahayu Izwani; Mohd Noor, Hasmida (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Faktor kebolehpasaran graduan boleh diklasifikasikan sebagai isu nasional dan sering menjadi perbahasan para ahli politik, ahli-ahli akademik mahupun golongan istana. la merupakan antara isu yang membimbangkan walaupun kadar pengangguran di Malaysia masih lagi rendah, sekitar 3.4 - 3.5 peratus setahun. Namun jumlah graduan yang masih lagi tidak mendapat pekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusan semakin meningkat dan sekiranya fenomena ini berterusan, ia akan menimbulkan masalah kepada negara di masa hadapan.