Peranan keusahawanan sosial dalam menangani isu alam sekitar di Malaysia - UiTM, MITASA (Kesatuan Kakitangan Akademik UiTM (MITASA), 2025)
Dunia kini sedang menghadapi masalah pencemaran alam sekitar yang amat ketara. Pencemaran udara, tanah dan air memberi kesan negatif kepada kesihatan manusia serta ekosistem secara keseluruhannya. Perubahan iklim, didorong oleh aktiviti manusia, menyebabkan cuaca serta suhu naik secara mendadak, pencairan ais dan seterusnya meningkatkan paras laut. Penebangan hutan secara tidak terkawal serta kehilangan biodiversiti juga meningkatkan lagi ancaman kepada alam sekitar, membahayakan hidupan liar serta habitat semula jadi.