Takaful Mikro untuk siapa? - UiTM, MITASA (Kesatuan Kakitangan Akademik UiTM (MITASA), 2025)
Takaful mikro ditakrifkan sebagai takaful untuk golongan miskin. Skim ini merujuk kepada pasaran tertentu yang dikhaskan kepada kumpulan masyarakat yang mempunyai pendapatan rendah dan golongan miskin. Tujuan utama takaful mikro diperkenalkan adalah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah supaya turut mempunyai hak untuk mendapatkan perlindungan (protection) dan keselamatan (security) apabila ditimpa sebarang musibah. Takaful mikro juga bertujuan membantu dan bukan untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.