MoU signing UiTM – MCE - Bakhari, Nor Aziyah; Ahmad, Sharaf (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2025)
UiTM PERMATANG PAUH, 15 Feb. 2024 - delegasi dari Kolej Kejuruteraan Mangayarkarasi melawat UiTM Cawangan Pulau Pinang (UiTMCPP) untuk menjayakan majlis menandatangani MoU, diikuti dengan lawatan akademik dan perbincangan mengenai perkongsian penyelidikan dan mobiliti pelajar/kakitangan. Delegasi ini diketuai oleh Profesor Dr. J. Karthikeyan, Pengetua dan Ketua Institusi, diiringi oleh En. B. Vadivel, Penolong Profesor dan Ketua Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, dan En. S. Senthil Srinivasan, Penolong Profesor dan Ketua Kejuruteraan Sains Komputer. Kolej Kejuruteraan Mangayarkarasi (MCE) terletak di Madurai, Tamil Nadu, India, berada di bawah naungan Mangayarkarasi Education Trust, yang telah berkecimpung dalam bidang pendidikan sejak tujuh puluh lima tahun lalu di Madurai, ibu kota kebudayaan Tamil Nadu. Institusi ini memberi tumpuan kepada pendidikan dalam bidang sains, kejuruteraan dan teknologi dan mempunyai hampir 15,000 pelajar dan 650 kakitangan yang berdedikasi untuk mempromosikan pendidikan berkualiti dengan sentuhan tradisional yang menekankan perkhidmatan kemanusiaan dan promosi nilai kemanusiaan. Objektif utama MoU antara UiTM dan Kolej Kejuruteraan Mangayarkarasi adalah untuk menggalakkan kerjasama antarabangsa dalam perbincangan akademik, kebudayaan, intelektual, pengajaran dan pembelajaran. Selain itu, MoU itu melibatkan pembangunan modal insan yang akan memberi manfaat kepada kedua-dua institusi.