JSG menjulang penyelidikan mencorak masa depan: "bersama membina legasi ilmu melalui penyelidikan bermakna" - Abdul Wahab, Nor Aimi; Mahmood, Ainorkhilah (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2025)
Jabatan Sains Gunaan (JSG) terus menunjukkan komitmen tinggi dalam penyelidikan dengan kejayaan memperoleh pelbagai geran penyelidikan dari peringkat nasional, antarabangsa, serta universiti. Staf akademik JSG terlibat aktif dalam menjalankan kajian inovatif yang memberi impak kepada bidang sains dan teknologi, selari dengan keperluan industri dan masyarakat. Melalui pembiayaan yang diterima, para penyelidik berpeluang meneroka inovasi baharu yang memberi impak besar kepada pembangunan ilmu serta penyelesaian kepada cabaran industri dan masyarakat. Geran penyelidikan yang diperoleh daripada agensi nasional seperti Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), telah membantu memperkasa projek-projek inovatif yang diterajui oleh staf JSG. Selain itu, kejayaan mendapatkan pembiayaan dari badan antarabangsa membuktikan keupayaan penyelidik JSG dalam bersaing di peringkat global. Melalui kolaborasi strategik dengan institusi luar negara, JSG terus memperluaskan jaringan penyelidikan dan berkongsi kepakaran dalam menghasilkan penemuan yang relevan dan berimpak tinggi.