Peranan pembelajaran bahasa dalam menyokong pembelajaran sepanjang hayat - Halim, Nurul Syafawani; Nik Mat, Nik Mahfuzah; Mohd Salim, Mohd Nur Fitri; Azmi, Sharina Salmi; Abu Bakar, Ruhil Nadiah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam era globalisasi, pembelajaran sepanjang hayat (lifelong learning) menjadi keperluan penting yang berlaku bukan sahaja di institusi pendidikan tetapi juga melalui pengalaman hidup, interaksi sosial, dan refleksi diri (UNESCO, 2025). Di Malaysia, program seperti APEL membolehkan pengalaman kerja dinilai untuk kelayakan akademik, membuka peluang kepada pekerja dari pelbagai peringkat umur untuk menambah ilmu dan kemahiran. Penguasaan bahasa merupakan komponen teras lifelong learning kerana ia meningkatkan komunikasi, akses kepada pengetahuan global, kebolehan menyesuaikan diri dengan perubahan pasaran kerja, serta memupuk toleransi dan keharmonian sosial, seterusnya menyumbang kepada pembangunan individu dan ekonomi negara.