Membudayakan bahasa Arab dalam kehidupan seharian - Nik Mat, Nik Mahfuzah; Halim, Nurul Syafawani; Mohd Salim, Mohd Nur Fitri (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pembelajaran bahasa Arab, walaupun mencabar bagi penutur bukan jati, boleh diintegrasikan dalam rutin harian melalui interaksi spontan, pendedahan kepada media Arab, dan aktiviti ringkas seperti menyapa atau bertanya arah, yang membina kemahiran dan keyakinan (Almelhes, 2024). Teknologi digital dan platform AI turut menyokong pembelajaran interaktif, memberikan maklum balas segera, menyesuaikan kandungan mengikut tahap pelajar, serta mengekalkan motivasi dan penglibatan dalam pendidikan jarak jauh (Sa’idah et al., 2024). Dengan gabungan pengalaman harian dan sokongan digital, pelajar mampu menghidupkan bahasa Arab dalam kehidupan seharian mereka.