Pembudayaan ilmu membentuk Adiwangsa - Abd Halim, Mohd Aizat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Ilmu harus menjadi budaya hidup yang melampaui keperluan akademik atau pekerjaan, dan di UiTM, Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR) berfungsi sebagai penggerak utama melalui akses terbuka, kemudahan digital dan program literasi maklumat yang menghubungkan warga kampus dengan dunia pengetahuan. Kaplan (2016) menegaskan bahawa pembelajaran sepanjang hayat hanya tercapai apabila ilmu diamalkan sebagai budaya, seiring konsep “Adiwangsa” moden yang merujuk kepada masyarakat berilmu dan berdaya saing. Dengan menyediakan sumber tanpa batas, bimbingan literasi dan sokongan penyelidikan, PTAR—seperti dihuraikan Oinam & Thoidingjam (2019)—berperanan sebagai agen sosial yang memperkukuh budaya ilmu dalam masyarakat.