Pasaraya sebagai tempat yang popular dikalangan masyarakat masakini / Haidi Mohd Ali ... [et al.] - Mohd Ali, Haidi; Mohd Ramli, Musa; Ab. Aziz, Mohd Amin Nazar; Abdul Majid, Mustafa; Abdul Wahab, Ismail (Faculty of Business Management, 1990)
Kajian ini adalah mengenai "Pasaraya sebagai tempat yang popular dikalangan masyarakat masakini". Terdapat tiga objektif utama kajian ini dijalankan. Pertama adalah untuk meninjau bagaimana pengusaha-pengusaha berjaya menarik pelanggan dari semua golongan. Seterusnya kajian ini bertujuan untuk mengetahui mengapa pengguna-pengguna lebih berminat datang ke Pasaraya dan akhir sekali adalah untuk mengenai pasti samada Pasaraya merupakan persaingan atau alternatif kepada kedai-kedai runcit yang sedia ada. Kaedah methodologi yang digunakan dalam kajiselidik ini ialah dengan menggunakan borang soal kajiselidik melalui kaedah temuduga secara bersemuka, seterusnya pengamatan dan ulasan dari kajian-kajian yang lepas. Didalam kajian ini pensampelan yang digunakan ialah pensampelan tidak berkemungkinan iaitu pensampelan kuota yang mengandungi 200 responden yang mengikut bangsa Melayu, China, India dan Iain-Iain. Ujian rintis telah dijalankan pada 28hb. Oktober 1990. Borang kajiselidik telah diperbaiki untuk kajian medan.