Kursus haji dan umrah - Sujak, Siti Fairuz; P. Othman, Noraishah; Md Kasah, Azizah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2025)
Ibadah haji dan umrah merupakan satu manifestasi ibadah yang menunjukkan kepatuhan seorang hamba. Sebagai rukun Islam kelima yang wajib dilakukan oleh semua umat Islam yang berkemampuan sekali seumur hidup, ibadah ini mempunyai rukun-rukun dan syarat-syarat tertentu yang wajib dituruti langkahnya sepertimana yang dilakukan oleh baginda Nabi Ibrahim A.S seterusnya diajarkan oleh baginda Nabi Muhammad S.A.W.