Pilihan ibu bapa: taska atau pengasuh? - Mohd Ghani, Nor Hamiza; Abdullah, Sholehah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Persoalan yang sering timbul di kalangan ibu bapa yang bekerja adalah di mana perlu meninggalkan anak sama ada di taska atau rumah pengasuh. Pilihan mana yang lebih baik? lanya merupakan satu keputusan yang berat bagi ibu bapa yang bekerja demi memastikan anak mereka selamat dan terjaga sepanjang mereka bekerja. Antara persoalan yang biasa berlegar-legar di kepala adalah, "Nak hantar anak kat pengasuh ke atau nak hantar ke taska atau pusat jagaan? OK ke tak suruh orang jaga anak ni". Dilema ini sering berlaku khususnya bagi ibu bapa yang bekerja, yang mempunyai anak dibawah umur 3 tahun. Apakah pilihan terbaik bagi memastikan anak dijaga dengan baik? Sebenarnya terdapat kelebihan dan keburukan bagi setiap jagaan yang dipilih samada di taska atau rumah pengasuh.