Akal budi dalam mendepani era Kecerdasan Buatan - Mohd Ali, Siti Nur Dina; Ismail, Mohd Hafizul (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Akal budi merujuk kepada gabungan fikiran yang sihat dan budi pekerti yang baik, kedua-duanya penting dalam menghadapi kemajuan teknologi seperti kecerdasan buatan (AI). AI kini digunakan dalam pelbagai sektor termasuk pendidikan, membantu proses pengajaran dan pembelajaran dengan menyediakan nota pembelajaran, menyokong penulisan pelajar, dan memudahkan penyelesaian masalah. Kehadiran teknologi ini memberi impak positif dengan meningkatkan kemahiran pelajar dan menyokong pensyarah dalam menyediakan bahan pembelajaran berasaskan silibus rasmi.