Kenaikan harga barang menjadi cabaran kepada peniaga-peniaga kecil - Rahim, Kamal Fahrulrazy; Zainal Abidin, Rabiatul Alawiyah; Basri, Basaruddin Shah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Perniagaan kecil-kecilan atau penjaja bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan pada musim semasa dan selepas Covid-19. Ramai yang diberhentikan kerja semasa Covid-19 memilih untuk berniaga secara online iaitu berniaga dari rumah yang menawarkan pelbagai variasi produk makanan, pakaian, kosmetik dan lain-lain. Ramai juga yang memilih berniaga untuk menambah pendapatan akibat kos sara hidup semakin meningkat. Selepas musim Covid-19 banyak gerai menjual pelbagai makanan dan minuman yang muncul di tepi-tepi jalan. Sebagai contoh perjalanan dari UiTM Kampus Segamat menuju ke arah bandar Segamat, terdapat banyak warung-warung dan gerai-gerai yang didirikan untuk berniaga makanan dan minuman yang hanya berbumbungkan zink dan bertiangkan kayu sahaja. Tidak kurang juga bangunan kedai atau medan selera yang disediakan oleh Majlis Daerah Segamat yang boleh disewa oleh peniaga makanan.