Joy buyers : cabaran kepada penjual dalam talian - Che Mahmood, Che Faridah; Rahmat, Ainol Mardhiyah; Abdul Hamid, Hairiani (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Lonjakan pembelian dalam talian di kalangan rakyat Malaysia telah membawa pelbagai cabaran kepada penjual terutamanya yang mengadakan sesi jualan secara langsung (live). Dalam kerancakan sesi jualan langsung, penjual dalam talian terpukul apabila dipermainkan warga netizen yang menunjukkan minat dengan produk tetapi menarik diri pada minit terakhir. Mereka ini kononnya mahu membeli namun menghilangkan diri tanpa membuat sebarang bayaran. Pelanggan sebegini dikenali sebagai joy buyers atau joyah. Walaupun tiada statistik rasmi, kekecewaan di kalangan penjual dalam talian adalah jelas disebabkan karenah tingkah laku joy buyers atau joyah ini.