Usahawan permaidani: status OKU bukan penghalang - Awang Kader, Mohd Aidil Riduan; Mustapha, Musramaini (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Kertas ini menganalisis perjalanan keusahawanan dan faktor kejayaan Mohd Sukur Ibrahim, seorang Tokoh Usahawan OKU Cemerlang Kebangsaan 2014, yang berjaya membina empayar perniagaan permaidani. Meskipun beliau seorang Orang Kelainan Upaya (OKU) dengan batasan fizikal, Mohd Sukur menunjukkan semangat jitu dan kecekalan tinggi. Dengan latar belakang pendidikan Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer dari Universiti Kebangsaan Malaysia, beliau memilih kerjaya perniagaan. Sebelum kejayaan syarikatnya, D-Strike Solution (ditubuhkan 2010), beliau melalui pelbagai kegagalan dalam perniagaan terdahulu (seperti MLM dan dobi), yang diakui sendiri berpunca daripada kelemahan ilmu keusahawanan dan pengurusan kewangan. Cabaran terbesar yang dihadapi beliau adalah dalam mendapatkan kepercayaan pelanggan akibat kekurangan fizikalnya, terutamanya dalam perniagaan perkhidmatan membekal dan memasang permaidani wall-to-wall yang memerlukan banyak tenaga. Beliau pernah berdepan dengan diskriminasi, pembatalan tempahan saat akhir, dan isu pembayaran. Walau bagaimanapun, berbekalkan modal pinjaman RM15,000 dan semangat tidak berputus asa, beliau berjaya membangunkan D-Strike Solution sehingga memperoleh pendapatan mencecah enam angka sebulan, disokong oleh isteri, keluarga, dan pekerja yang amanah. Kisah Mohd Sukur Ibrahim berfungsi sebagai contoh inspirasi yang menekankan bahawa kecekalan, ilmu perniagaan yang betul, dan semangat yang kental adalah kunci utama kejayaan usahawan, mengatasi cabaran fizikal dan diskriminasi.