Misi akademik UiTM Sarawak di Baram - Adenan, Faizul; Mahathir, Mahzaruddin (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2015)
Objektif utama program ini ialah memperkenalkan UiTM sebagai medium untuk meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dan menerangkan kursus-kursus yang ditawarkan di UiTM, khususnya UiTM Kampus Kota Samarahan. Di samping itu, Misi Akademik ini juga bertujuan untuk member! pendedahan serba sedikit perihal kepentingan pendidikan serta kesan kepada kaum Penan, khususnya kepada keluarga mereka sendiri, dan mencari serta member! peluang kepada pelajar-pelajar lepasan SPM yang masih gagal untuk meneruskan pengajian berdasarkan pencapaian keputusan SPM masing-masing.