Kelamai - Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Abdul Manaf, Suhaily Maizan; Ismail, Fathiyah; Affandi, Salwani; Mohamad Azmin, Nur Azwani; Azlan, Nik Noor Afizah; Abdullah, Solehah (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Sebut sahaja makanan tradisional yang disediakan di dalam buluh, semestinya tergambar di dalam fikiran makanan seperti lemang atau pansuh. Namun, terdapat sejenis lagi makanan tradisional yang penyediaannya menggunakan buluh iaitu Kelamai. Kelamai ialah sejenis makanan tradisional masyarakat Rao atau juga dikenali sebagai Rawa yang diwarisi turun temurun. Masyarakat Rao dikatakan berhijrah dari Indonesia keTanah Melayu semasa peristiwa Perang Padri pada 1816 hingga 1833 di zaman penjajahan Belanda.