Teresek jantung pisang/kacang panjang - Mat Rashid, Kartini; Mohd Zin, Mazratul Firdaus; Omar Ali, Siti Rapidah; Jusoh, Zuraini (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Teresek adalah salah satu resipi dari negeri Kelantan. Bahan utama yang biasanya digunakan adalah jantung pisang. Teresek ini boleh dimasak dengan campuran bahagian ayam seperti kepak, leher, kaki, hati dan mempedal, lanya enak dimakan bersama nasi atau diratah begitu sahaja.