Rabiah Amit: perintis seni kek lapis Sarawak di persada dunia - Jamadin, Nurnazirah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Kajian kes ini mendokumentasikan kisah kejayaan dan ketabahan Puan Rabiah Amit, seorang ikon kulinari Malaysia yang diiktiraf sebagai individu pertama yang mencipta Kek Lapis Sarawak moden. Dilahirkan pada tahun 1956 di Kuching, Sarawak, kegigihan dan kreativiti beliau telah merevolusikan hidangan tradisional ini dari segi rupa, warna, rasa, dan bentuk. Penglibatan aktif Puan Rabiah dalam pelbagai pertandingan masakan tempatan dan pengiktirafan sebagai penulis buku resipi kek dan biskut yang paling berjaya di Malaysia membuktikan keaslian dan populariti resipi beliau, yang menghasilkan royalti tertinggi dalam kalangan penulis tempatan. Di sebalik kejayaan komersial dan pencapaian sebagai tokoh berpengaruh dalam dunia masakan, beliau turut menghadapi cabaran perniagaan yang kritikal, termasuk kemusnahan kilang kek lapis beliau dalam kebakaran. Walaupun kehilangan koleksi resipi asalnya, beliau menunjukkan ketabahan yang luar biasa dengan bangkit semula dan memulakan semula empayar perniagaannya. Kesimpulannya, kisah Puan Rabiah Amit bukan sahaja menginspirasi dalam inovasi kulinari, tetapi juga berfungsi sebagai model keusahawanan yang menonjolkan semangat kental, ketabahan, dan keupayaan untuk mengatasi cabaran besar, meninggalkan warisan yang kekal dalam identiti kulinari Malaysia.