Program bual bicara bersama usahawan tani dan bengkel kemahiran penanaman cendawan komersial - Ahmad, Ros Hasri; Md Tarmudi, Shafiee; Shahwir, Siti Farrah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Artikel ini menyajikan dua komponen utama yang menyokong pembangunan keusahawanan di Malaysia: (1) Pendedahan inspirasi melalui sesi bual bicara dengan usahawan tani dan (2) Pengenalan kepada modul latihan pemasaran digital untuk usahawan Perusahaan Mikro, Kecil, dan Sederhana (MASMED). Sesi bual bicara tersebut, yang melibatkan 288 pelajar kursus ENT300, menampilkan Encik Mohd Syukor Ahmad dari Sinar Syukrawi Enterprise, seorang usahawan cendawan tiram kelabu yang berjaya di Melaka. Kisah beliau menonjolkan transisi kerjaya daripada seorang pemegang ijazah dan pegawai kewangan kepada usahawan sepenuh masa yang didorong oleh prospek pasaran stabil dalam industri cendawan. Kejayaan beliau diperkukuhkan dengan kemenangan dalam pertandingan Rural Business Challenge (RBC), yang membolehkannya memperoleh geran RM750,000 untuk mengembangkan perniagaan secara signifikan. Pesanan beliau menekankan kepentingan minat, pengetahuan menyeluruh dalam pengurusan pertanian, dan memulakan perniagaan secara kecil-kecilan. Komponen kedua memperkenalkan modul pemasaran digital MASMED yang direka sebagai pemangkin motivasi keusahawanan dalam era digital. Modul ini merangkumi analisis peluang perniagaan, pembangunan kemahiran kreatif, dan kemahiran pemasaran digital, bertujuan untuk meningkatkan literasi digital, memperluas visibiliti pasaran, dan memastikan kebolehan bersaing usahawan MASMED dalam landskap perniagaan yang pesat berubah. Kedua-dua komponen ini secara kolektif berfungsi untuk membina motivasi keusahawanan, sama ada melalui inspirasi kejayaan usahawan sebenar mahupun melalui penyediaan kemahiran digital yang penting.