Pasar tani: masihkah relevan pada kita? - Mustapha, Musramaini; Awang Kader, Mohd Aidil Riduan (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Pasar tani diperkenalkan di Malaysia pada tahun 1985 oleh FAMA sebagai institusi pemasaran strategik, bertujuan untuk mewujudkan saluran pemasaran langsung antara usahawan tani dan pengguna. Kajian ini menganalisis kerelevanan berterusan pasar tani dalam konteks pembangunan sosioekonomi moden. Pasar tani beroperasi atas motif 'Medan Pertemuan Pengeluar Pengguna', yang memastikan petani menerima harga yang munasabah sambil membekalkan pengguna dengan hasil pertanian dan produk segar pada harga yang berpatutan. Selain fungsi ekonomi, pasar tani telah berkembang menjadi perniagaan tidak formal yang berjaya, menyumbang kepada Dasar Agromakanan Negara, mempercepatkan pembangunan sosioekonomi masyarakat tani, dan berfungsi sebagai lokasi pelancongan untuk mempromosikan produk dan warisan tempatan kepada pelancong asing. Kajian kes Pasar Tani UTC Kuantan, Pahang, menyerlahkan evolusi model ini melalui pelaksanaan konsep lestari dan pintar. Penggunaan tenaga solar untuk mengurangkan pencemaran bunyi dan integrasi kaedah pembayaran tanpa tunai seperti Kod QR/e-dompet telah berjaya menarik generasi muda. Transformasi ini membuktikan bahawa pasar tani masih relevan sebagai alternatif beli-belah berbanding pasar raya atau platform dalam talian, dengan menawarkan peluang perniagaan kepada petani dan peniaga kecil di bawah kelolaan FAMA, di samping menyediakan barangan segar untuk keperluan harian pengguna.