Nasi daging ayaq asam Tapah: istimewa dan lazat - Abdul Razak, Farihana; Aziz, Nurul Hidayah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Artikel ini mempersembahkan kisah kejayaan dan mendokumentasikan perjalanan keusahawanan pasangan suami isteri di Tapah, Perak, melalui perniagaan makanan mereka, 'Nasi Daging Ayaq Asam Tapah'. Kajian kes deskriptif ini menonjolkan hidangan 'Nasi Daging Ayaq Asam' yang berasal dari utara Malaysia sebagai menu istimewa, diperkenalkan sejak 2018 bermula dengan kaedah penghantaran ke rumah (Cash on Delivery) sebelum akhirnya bertapak di lokasi perniagaan fizikal. Kelestarian dan perkembangan perniagaan ini, yang kini beroperasi di Dataran Perniagaan Majlis Daerah Tapah, didorong oleh dua faktor utama: (1) Keunikan dan Keaslian Produk yang ditawarkan, terutamanya melalui kombinasi nasi daging yang lazat dengan ayaq asam yang memukau, dihidangkan dalam talam dengan harga mampu milik (bermula RM10), serta peluasan menu kepada Bihun Sup Utara; dan (2) Prinsip Keusahawanan yang Teguh, merangkumi kerja keras, konsistensi, keikhlasan, dan kesediaan menghadapi cabaran, yang telah mengubah taraf hidup usahawan tersebut. Kisah kejayaan ini berfungsi sebagai sumber motivasi dan inspirasi, membuktikan bahawa dedikasi yang berterusan dalam perniagaan kecil mampu menjana hasil kewangan yang signifikan dan memacu kecemerlangan hidup.