Kembara dan teh! - Ismail, Ainaa Maya Munira (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Artikel ini meneroka hubungan antara aktiviti pengembaraan ('kembara') dan penemuan minat tersembunyi, khususnya terhadap minuman teh, melalui pengalaman peribadi penulis. Penulis, seorang penggemar "teh o" (teh kosong), menggunakan peluang melancong ke luar negara sebagai platform untuk meneroka teh tradisional yang merupakan salah satu daripada tiga minuman utama dunia. Secara saintifik, teh diiktiraf kaya dengan sebatian organik seperti katekin dan asid amino yang bermanfaat untuk kesihatan. Penulis berkongsi pengalaman mencuba pelbagai jenis teh di Beijing, China, termasuk teh hijau, teh hitam, dan teh Oolong. Secara khusus, teh Oolong dipilih untuk dibawa pulang kerana khasiatnya yang dikaitkan dengan anti-penuaan dan pemulihan alahan kulit, serta profil rasanya yang seimbang antara kesegaran teh hijau dan kemanisan teh hitam. Pengembaraan seterusnya ke Istanbul, Turki, memperkenalkan penulis kepada 'Çay', iaitu teh hitam tradisional Turki yang dihidangkan pekat dan kuat dalam gelas kecil, yang dipercayai dapat meningkatkan sistem imunisasi. Kisah ini menekankan bahawa pengembaraan bukan sahaja meluaskan ilmu pengetahuan tetapi juga memperkaya pengalaman deria, khususnya melalui eksplorasi kulinari dan minuman tempatan, dan mengakhiri dengan persoalan terbuka mengenai perkongsian minat terhadap teh dalam kalangan komuniti akademik.