Kek lapis harga kayangan sebagai strategi pemasaran - Jamadin, Nurnazirah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Kajian ini menganalisis fenomena tular di media sosial yang dicetuskan oleh pengenalan Kek Lapis Baklava premium oleh Abg K'ju Cake House di Kota Samarahan, Sarawak, pada pertengahan Ramadan 2024. Inovasi ini, yang menggabungkan Kek Lapis Sarawak dengan Baklava menggunakan bahan-bahan berkualiti tinggi terutamanya kacang pistachio, dipasarkan pada harga premium (RM650 setiap acuan). Populariti mendadak kek ini, yang didorong oleh liputan media sosial yang meluas, telah menyebabkan lonjakan permintaan sehingga mengakibatkan kekurangan bekalan kacang pistachio di pasaran. Meskipun terdapat harga yang tinggi dan reaksi pelanggan yang bercampur-baur terhadap gabungan rasa keju dan pistachio, Abg K'ju Cake House berjaya memanfaatkan minat mendalam komuniti dalam talian dengan berkongsi resipi kek tersebut, yang seterusnya meningkatkan lagi keterlihatan dan permintaan produk siap. Langkah strategik perkongsian resipi dan penawaran pelbagai pakej jualan telah mengukuhkan reputasi Abg K'ju Cake House sebagai pengeluar kek lapis premium yang kreatif dan sentiasa menjadi pilihan pelanggan, menunjukkan bagaimana strategi digital dan inovasi produk boleh mendorong kejayaan pasaran yang signifikan bagi perniagaan makanan khusus.