Flexsilk: cetak baju di mana-mana sahaja - Shahrom, Melissa; Zulfakar, Mohd Hafiz; Abd Rashid, Norasekin (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Kertas kerja ini membincangkan FLEXSILK, sebuah inovasi meja mesin pencetakan silkscreen mudah alih yang telah ditambah baik fungsinya oleh En. Mohd Firdaus Mohd Noh dari KKTM Kuantan. FLEXSILK dicipta untuk mengatasi masalah ruang dan saiz meja pencetakan konvensional yang besar, dengan ciri utama meja boleh lipat yang fleksibel dan pemegang 360$^°$ yang mesra pengguna, termasuk untuk golongan OKU. Inovasi ini bermatlamat untuk menjana pendapatan dan memberi sumbangan sosial, terutamanya kepada golongan B40 di Kuantan yang dibebani masalah kewangan. Melalui sokongan geran Program Akar Umbi Sosial Inovasi Malaysia 2022, projek FLEXSILK telah membekalkan peralatan dan latihan asas cetakan baju kepada lebih 12 penerima manfaat, termasuk ibu tunggal dan warga OKU. Dengan kos yang jauh lebih rendah (RM4,500 untuk mesin) berbanding mesin pasaran biasa (RM8,000), dan latihan yang minima, penerima manfaat dapat menjalankan operasi perniagaan secara bergerak (seperti di pasar malam dan kenduri). Kejayaan FLEXSILK membuktikan bahawa inovasi berimpak sosial mampu meningkatkan keupayaan berdikari, menjana pendapatan isi rumah, mengembangkan industri kreatif tempatan, serta mewujudkan peluang pekerjaan baharu bagi komuniti setempat.