Ceramah perlesenan perniagaan kepada para pelajar - Md Tarmudi, Shafiee; Ahmad, Ros Hasri; Shahwir, Siti Farrah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2024)
Laporan ini mendokumentasikan pelaksanaan program ceramah bertajuk "Ceramah Perlesenan Perniagaan" yang dianjurkan oleh Unit Pembangunan Pelajar, Fakulti Pengurusan dan Perniagaan, UiTM Cawangan Johor Kampus Segamat, pada 6 Jun 2024. Program ini dihadiri oleh kira-kira 300 pelajar kursus ENT300 (Keusahawanan), dengan tujuan utama meningkatkan kesedaran dan pemahaman mereka mengenai kepentingan perundangan perniagaan. Penceramah jemputan, Puan Mariam Binti Suratni dari Bahagian Perlesenan, Majlis Perbandaran Segamat (MPS), menyampaikan maklumat terperinci mengenai jenis, syarat, dan kos perlesenan perniagaan di bawah bidang kuasa MPS, termasuk keperluan kelulusan papan tanda perniagaan daripada Dewan Bahasa dan Pustaka. Selain itu, penceramah turut berkongsi peluang perniagaan yang sah seperti pasar malam dan kiosk, serta menjelaskan jenis-jenis kesalahan dan denda yang dikenakan akibat pelanggaran peraturan. Program ini dilihat sebagai langkah proaktif dalam melengkapkan bakal usahawan dengan pengetahuan kritikal yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan secara efektif dan mematuhi undang-undang, seterusnya mengelakkan penalti dan memastikan operasi perniagaan yang lancar.