Pembekal halal restoran Korea - Mahat, Norpah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Kajian ini meneliti dan menentukan pemilihan pembekal yang optimum dan halal bagi restoran Korea di Malaysia, khususnya dalam konteks peningkatan populariti makanan Korea dalam kalangan pengguna Muslim. Cabaran utama dalam industri ini adalah memastikan pensijilan halal bagi bahan masakan Korea (seperti Ramen, Tteokbokki, dan Kimchi) yang digunakan. Menggunakan kaedah Fuzzy Topsis dan Fuzzy Analytic Hierarchy Process (AHP), kajian kualitatif ini melibatkan temu bual dengan pengurus restoran Korea, Mr. Dakgalbi, Alor Setar, untuk mengenal pasti dan menilai kriteria kritikal pemilihan pembekal. Kriteria yang dianalisis termasuk penilaian harga dan diskaun, penghantaran tepat pada masanya, prosedur pesanan dan bayaran balik yang efisien, serta kebolehpercayaan dan komunikasi yang cekap. Hasil kajian berjaya membantu pengurus restoran dalam memilih pembekal yang terbaik dan halal, menawarkan pandangan signifikan tentang kepentingan mendapatkan bahan berkualiti tinggi dan halal secara konsisten. Secara keseluruhannya, kajian ini mengukuhkan pemahaman tentang kaedah saintifik yang boleh diaplikasikan oleh pemilik restoran Korea halal di Malaysia untuk membuat keputusan pemilihan pembekal yang bijak, yang seterusnya menjamin kepuasan pelanggan Muslim dan kelancaran operasi perniagaan.