Pasar lambak: platform perniagaan pelajar UiTM Cawangan Pahang - Mohamad, Siti Aishah; Azer, Ilyani (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Kajian kes ini menganalisis keberkesanan program Pasar Lambak sebagai platform pembelajaran praktikal keusahawanan bagi pelajar Diploma UiTM Cawangan Pahang yang mengikuti kursus wajib Fundamentals of Entrepreneurship (ENT300). Program yang dianjurkan oleh MASMED dan KOSISWA ini, dilaksanakan dalam dua fasa (Oktober dan November 2024), bertujuan untuk mendedahkan 120 kumpulan pelajar kepada penerokaan peluang niaga sebenar, di samping mempraktikkan pembentukan pelan perniagaan. Pelajar terlibat dalam aktiviti jualan pelbagai produk (makanan, minuman, barangan kering, kosmetik, pre-loved) dan perkhidmatan (spa, urutan sukan). Dapatan menunjukkan majoriti peserta mencapai keuntungan yang memberangsangkan, dan pengalaman ini dinilai sebagai tidak ternilai, malah mencetuskan minat sebahagian pelajar untuk meneruskan perniagaan secara serius. Walaupun menghadapi cabaran realiti perniagaan seperti cuaca, logistik, pengurusan modal, dan konflik dalaman kumpulan, program ini berjaya membentuk usahawan pelajar yang berkeyakinan, kreatif, dan berdaya tahan. Penyertaan tambahan daripada pelajar Asnafpreneur dan ahli KOSISWA turut mengukuhkan Pasar Lambak sebagai medan latihan holistik bagi memperkasa budaya keusahawanan di kampus.