Menyelami perjalanan keusahawanan - Alias, Nurul Ezaili; Othman, Rozana; Mohd Noordin, Noorain (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Kajian ini menganalisis strategi, cabaran, dan peluang yang diperlukan untuk membawa perniagaan kecil dari tahap permulaan kepada penyenaraian di Bursa Malaysia, dengan memfokuskan kepada keusahawanan dalam era digital. Perjalanan keusahawanan yang berjaya memerlukan penerapan strategi teras, termasuk (1) Pembangunan Jenama Kukuh dan Pemasaran Digital (melalui media sosial dan e-dagang) untuk meningkatkan jangkauan audiens dan kepercayaan pelanggan (cth: Christy Ng); (2) Pengurusan Kewangan yang Cekap dengan memanfaatkan teknologi kewangan untuk memastikan aliran tunai stabil (cth: MyEG); dan (3) Pemanfaatan Teknologi dan Automasi untuk meningkatkan kecekapan operasi (cth: Grab). Walaupun terdapat cabaran utama untuk disenaraikan di Bursa Malaysia seperti pematuhan peraturan yang ketat, terdapat peluang besar: (1) Akses kepada Modal Lebih Besar untuk pengembangan operasi (cth: MR. D.I.Y.); (2) Peningkatan Kredibiliti dan Nilai Jenama (cth: Top Glove); dan (3) Perluasan Jaringan Perniagaan dan Kerjasama Strategik (cth: AirAsia). Kesimpulannya, artikel ini membuktikan bahawa kejayaan perniagaan dari skala kecil ke pasaran saham yang besar dapat dicapai melalui perancangan strategik yang teliti, inovasi berterusan, dan keberanian mengambil risiko.