Gaya trending bisnes menjadi - Saleh, Maarof; Ibrahim, Mohammad Shafirul Riza; Baharudin, Anis Nadiah (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Kajian ini menganalisis faktor-faktor kritikal yang mendorong fenomena "tular" (viral) dalam industri fesyen di Malaysia, terutamanya dipacu oleh kuasa media sosial. Penemuan menunjukkan bahawa kejayaan jenama fesyen tempatan dalam era digital bergantung kepada sinergi antara strategi pemasaran kreatif dan kecekapan operasi. Faktor utama yang dikenal pasti termasuk (1) Pemanfaatan Strategik Media Sosial (Instagram, TikTok) untuk mencipta buzz dan Fenomena Fear of Missing Out (FOMO); (2) Kolaborasi dengan Selebriti dan Influencer, yang terbukti meningkatkan kredibiliti dan jangkauan jenama; (3) Penggunaan Teknik Pemasaran Eksklusif seperti edisi terhad (limited edition) untuk merangsang permintaan segera; (4) Penjenamaan dan Penceritaan Kuat yang menawarkan naratif inspirasi kepada pengguna; serta (5) Kecekapan Pengoperasian, termasuk pengurusan stok yang efisien, sistem pembelian dalam talian yang mesra pengguna, dan khidmat pelanggan yang cemerlang. Artikel ini menyimpulkan bahawa untuk berjaya, usahawan fesyen perlu bergerak melebihi penjualan produk semata-mata, sebaliknya menumpukan pada pembinaan identiti jenama yang unik dan memanfaatkan kuasa tular untuk mencapai pertumbuhan perniagaan yang signifikan.