Micromanage vs macromanage: mencari imbangan untuk pengurusan komunikasi organisasi sihat - Mohd Shah, Nurul Nisha; Basinon, Mohd Radzman (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Dalam dunia kerja moden, pemimpin sering berdepan dilema antara micromanage yang menekankan kawalan terperinci bagi memastikan ketepatan kerja, dan macromanage yang memberi autonomi kepada staf dengan fokus pada visi serta matlamat strategik. Dalam era VUCA, keseimbangan antara kedua-dua pendekatan penting untuk mewujudkan komunikasi organisasi yang fleksibel, jelas dan berdaya tahan. Walaupun micromanagement sering dikritik kerana dianggap mengongkong, ia tetap relevan dalam situasi berisiko tinggi seperti perubatan dan penerbangan, serta ketika melatih staf baharu atau mengurus projek kritikal.