Kad kredit: jadikan ia sebagai kemudahan, bukan beban - Sahrim, Azila; Zulkifli, Ahmad Farouk; Ali, Asiah; Idris, Asma’ Rashidah; Kamarulzaman, Masrul Hayati; Zainal Abidin, Nurain Farahana; Zoolkefli, Zuliana (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Kad kredit ialah alat pembayaran elektronik yang membolehkan pemiliknya membeli barangan atau perkhidmatan tanpa wang tunai, menurut Agensi Kaunseling & Pengurusan Kredit (AKPK). Popular terutamanya dalam kalangan belia, kad kredit memudahkan pembelian, mengurangkan risiko membawa tunai dan berguna dalam kecemasan serta pembelian dalam talian. Namun, penggunaan yang tidak berhemah boleh menyebabkan hutang berpanjangan.