Berniaga tanpa penjaga - Ismail, Normala (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Artikel ini menganalisis potensi, kelebihan, dan cabaran dalam memulakan dan mengendalikan perniagaan Mesin Layan Diri (Vending Machine) di Malaysia, merujuk kepada model global (seperti Jepun) yang menjual pelbagai produk inovatif. Perniagaan mesin layan diri dicirikan sebagai pilihan keusahawanan yang menarik disebabkan oleh kos permulaan dan risiko kewangan yang rendah, serta menawarkan fleksibiliti masa kepada pengusaha. Strategi kejayaan perniagaan ini bergantung kepada empat faktor utama: (1) Pengurusan Operasi yang Cekap, termasuk pengisian stok dan servis mesin; (2) Penetapan Harga Strategik di mana keuntungan minimum disasarkan kira-kira satu pertiga daripada harga kos belian; (3) Pemilihan Lokasi yang Tepat, dengan lokasi yang menjadi tumpuan pekerja (seperti kawasan industri) dianggap paling menguntungkan; dan (4) Kesesuaian Produk dengan Trend Pasaran. Walau bagaimanapun, cabaran utama termasuk keuntungan awal yang rendah bagi perniagaan berskala kecil dan persaingan sengit untuk mendapatkan lokasi strategik. Kes kejayaan usahawan tempatan seperti Encik Amiruddin Ahmad, yang menjana pendapatan melebihi RM2,000 sebulan dengan menjual pelbagai makanan di lokasi tumpuan, mengesahkan potensi model perniagaan ini untuk dipelopori.