Bangkit dari gagal, kembali bergelar jutawan - Md Tarmudi, Shafiee; Ahmad, Ros Hasri; Pahmi, Muhamad Ismail (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Artikel ini mendokumentasikan kisah Ahmad Shawal Mispan (Boboi), seorang bekas jutawan muda yang mengalami kejatuhan perniagaan kontraktor akibat dikhianati, yang kemudiannya bangkit semula melalui sektor agribisnes. Kehilangan jutaan ringgit dan tekanan emosi yang melampau telah mengujinya, namun sokongan padu daripada ibu bapanya telah menjadi pemangkin untuk beliau kembali membina keyakinan diri. Walaupun hanya berpendidikan formal setakat darjah 6 dan mengalami kegagalan besar, Ahmad Shawal menunjukkan ketahanan yang luar biasa. Beliau memulakan semula perniagaan secara bertatih, bermula dengan bekerja di ladang sawit dan membeli ternakan lembu secara ansuran. Dengan strategi yang cekap, beliau kemudiannya meluaskan modal daripada penjualan ternakan untuk mengusahakan tanaman komoditi seperti halia, lengkuas, dan kunyit. Kini, beliau berjaya menguruskan ladang seluas 180 ekar dan penternakan lembu, dengan hasil pendapatan kasar bulanan mencecah RM400,000, serta menggaji 24 pekerja. Kisah beliau menekankan falsafah bahawa kejayaan memerlukan usaha gigih yang bermula dari bawah dan pentingnya amalan bersedekah dan membayar zakat, menjadikannya inspirasi utama kepada usahawan muda tentang ketabahan dalam menghadapi kegagalan.