Pembasmian Kemiskinan Dalam RMK Ke-12 - Siwar, Chamhuri; Ismail, Mohd Khairi (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Kemiskinan melibatkan konsep ketidakcukupan dalam kehidupan. Kemiskinan secara amnya merujuk kepada ketidakcukupan dalam meneruskan kehidupan. Namun dari konteks yang luas kemiskinan merujuk kepada ketidakcukupan dalam pelbagai sektor seperti ekonomi, sosial dan alam sekitar. Di Malaysia, kemiskinan diukur menggunakan Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang pada tahun 2016 ditetapkan pada RM2208. Hal ini bererti isi rumah dikategorikan miskin jika menerima pendapatan kurang daripada RM2208 (Jalil et. al, 2020).