Isu bankrap: Adakah berpunca dari pengurusan kewangan tidak terurus? - Mohamad Azmin, Nur Azwani; Azlan, Nik Noor Afizah; Abdul Manaf, Suhaily Maizan; Affandi, Salwani; Abdullah, Sholehah; Ismail, Fathiyah; Hamzah, Siti Fatimah Mardiah; Mohamed, Zaimi (Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu, 2022)
Kebankrapan atau muflis adalah satu proses di mana seorang individu yang berhutang diisytiharkan sebagai bankrap melalui perintah mahkamah atas petisyen pemiutang atau petisyen penghutang sendiri. Segala harta kepunyaan si bankrap yang tidak bercagar tertakluk sepenuhnya kepada Ketua Pengarah Insolvensi sama ada untuk menjual harta tersebut dan hasil jualan harta akan diagihkan kepada pemiutang yang menfailkan borang bukti hutang (Jabatan Insolvensi, 2022).