Superfruits Valley daya tarik Perlis - Mahmad Nasir, Nadiah; Tajuddin, Norulhuda (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Artikel ini meninjau kebangkitan sektor pelancongan di Perlis, yang didorong oleh panorama semula jadi yang mempesonakan dan inisiatif pembangunan ekonomi tempatan, terutamanya dalam agro-pelancongan. Tumpuan utama diberikan kepada Superfruits Valley di Chuping, sebuah ladang perintis yang diusahakan oleh Fig Direct Sdn. Bhd. di bawah pimpinan Pengarah Urusannya, En. Robin Lim. Ladang ini berjaya mengubah kawasan yang dahulunya dikenali sebagai kering menjadi pusat agribisnis moden dan mampan, berfokuskan penanaman buah-buahan eksotik yang kaya dengan khasiat seperti buah tin, gac, dan lemon. Kejayaan Superfruits Valley disumbangkan oleh penggunaan teknik agronomi tropika yang berkesan serta aplikasi teknologi pertanian seperti rumah hijau dan sistem pengairan terkawal, memastikan kualiti hasil ladang yang konsisten. Selain fungsi utamanya, ladang ini juga berfungsi sebagai destinasi agro-pelancongan, menawarkan lawatan ladang dan aktiviti yang membina kesedaran tentang pemakanan sihat dan pertanian lestari. Kisah ini menjadi contoh transformasi dalam landskap pertanian Perlis, daripada konvensional kepada agribisnis berdaya saing, seterusnya membuktikan bahawa gabungan inovasi pertanian dan pelancongan komuniti mampu menjana ekonomi luar bandar dan membuka peluang keusahawanan baharu untuk generasi muda.