Langkah hijau: pendidikan alam sekitar alam sahabat kita - Chinniah, Muruga; Olakanathan, Suguna; Palaniapan, P. Siva Shamala; Mohammad, Siti Afiqah; Kerk, Lee Chang (Universiti Teknologi MARA Cawangan Johor, 2025)
E-Buku pendidikan ini, bertajuk Langkah Hijau: Pendidikan Alam Sekitar , merupakan hasil kolaborasi Pasukan Special Interest Group (SIG) dari Universiti Teknologi MARA (UiTMCJ) Cawangan Johor, Kampus Segamat, bersama Sekolah Kebangsaan Paya Jakas (SKPJ). Dihasilkan di bawah projek Anugerah Alam Sekitar: Hijaukan Bumi dan Ekosistem Alam Sekitar Bunga, Kelulut dan Manusia , objektif utama buku ini adalah untuk menyampaikan pengetahuan kepada pelajar mengenai kepentingan memelihara biodiversiti. Kandungan buku ini dibahagikan kepada dua bahagian utama: Bahagian A - Kenali tumbuh-tumbuhan dan Bahagian B - Kenali ekosistem Alam Sekitar (bunga-kelulut-manusia). Ia secara mendalam menerangkan hubungan simbiosis kritikal antara tumbuhan berbunga, lebah kelulut (spesies Heterotrigona itama) dan manusia. Buku ini menekankan peranan penting lebah kelulut dalam proses pendebungaan yang membantu mengekalkan keseimbangan ekosistem semula jadi. Selain itu, ia turut meliputi ilmu sains tumbuhan (seperti fotosintesis dan cara pembiakan tumbuhan) serta manfaat hasil kelulut (madu, pollen, dan propolis) yang bernilai perubatan dan pemakanan yang tinggi kepada manusia. Melalui aktiviti dan modul yang disediakan, buku ini bukan sahaja membantu pelajar mengenali alam sekitar, malah bertujuan menanam kesedaran tentang pentingnya menjaga ekosistem.