Memupuk minda inovatif dan usahawan mahasiswa melalui hari keusahawanan dan inovasi FPP 2025 - Mohd Ramli, Siti Syamira; Tajuddin, Norulhuda (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Artikel ini membincangkan keberkesanan penganjuran program "Hari Keusahawanan dan Inovasi: Berani Beridea, Berani Mencipta!" sebagai inisiatif strategik dalam memperkasakan pembangunan holistik mahasiswa Fakulti Pengurusan dan Perniagaan (FPP), UiTM Cawangan Pahang, Kampus Raub. Melalui pendekatan komprehensif yang melibatkan kerjasama Akademi Pembangunan PKS dan Keusahawanan Malaysia (MASMED) serta rakan industri, program ini mengintegrasikan tiga modul utama: perkongsian pengalaman industri melalui sesi "Alumnus Talk", pemupukan kreativiti digital menerusi "Pertandingan Video Inovasi", dan peningkatan literasi kewangan melalui simulasi "Prudential Youth Financial Education". Sorotan utama program ini adalah kejayaan memeterai Surat Hasrat (LOI) bersama AFO Group Sdn Bhd dan Prudential Malaysia Berhad, yang menandakan komitmen jitu dalam memperkukuh hubungan sinergi antara akademia dan industri. Artikel ini merumuskan bahawa pewujudan ekosistem pembelajaran yang merentas sempadan bilik kuliah melalui penglibatan langsung alumni dan korporat adalah elemen vital dalam melahirkan modal insan yang celik inovasi, cekap pengurusan kewangan, serta berdaya saing tinggi.