Bengkel tiktok mastery: from basics to advanced success - Jaini, Azila (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Artikel ini membincangkan inisiatif pemerkasaan keusahawanan digital melalui penganjuran "Bengkel TikTok Mastery: From Basics to Advanced Success" oleh Unit Keusahawanan (MASMED) UiTM Cawangan Johor dengan kerjasama Kelab DiMAG. Program ini dirangka sebagai respon terhadap evolusi pantas ekonomi gig dan keperluan semasa dalam memanfaatkan aplikasi TikTok sebagai medium pemasaran strategik serta berimpak tinggi. Dengan pengisian modul yang disampaikan oleh wakil Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), bengkel ini memfokuskan kepada tiga aspek kritikal iaitu Pemasaran TikTok, pengurusan TikTok Shop, dan strategi pemasaran lanjutan. Melalui pendekatan yang menggabungkan sesi teori dan latihan praktikal secara kolaboratif dalam kalangan 50 orang peserta, program ini berjaya meningkatkan literasi digital, mengasah kemahiran teknikal penghasilan kandungan kreatif, serta memperdalam pemahaman mengenai algoritma media sosial. Hasil daripada penganjuran ini menunjukkan bahawa pendidikan berterusan dalam domain digital adalah elemen vital bagi membentuk budaya keusahawanan yang inovatif dan melahirkan usahawan muda yang berdaya saing di peringkat global.