Bagaimana syarikat China menewaskan syarikat Amerika dalam inovasi? - Jamaan, Abd Rahman (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Artikel ini menganalisis anjakan paradigma syarikat-syarikat China yang kini muncul sebagai kuasa dominan dalam arena inovasi global, mencabar kedudukan tradisi Amerika Syarikat dalam sektor teknologi kritikal seperti kecerdasan buatan (AI), 5G, dan kenderaan elektrik (EV). Perbincangan ini menggariskan bahawa kejayaan transformasi China daripada model peniruan kepada peneraju teknologi adalah didorong oleh lima strategi utama: (1) Sokongan institusi yang kukuh melalui dasar kerajaan seperti "Made in China 2025"; (2) Pendekatan iterasi produk yang pantas dan adaptif terhadap pasaran; (3) Pemanfaatan data raya dan AI secara optimum oleh firma gergasi; (4) Kelebihan harga yang kompetitif melalui rantaian bekalan yang efisien; dan (5) Pembangunan ekosistem digital bersepadu seperti WeChat. Di samping itu, artikel ini turut meneliti implikasi strategik terhadap ekonomi Malaysia, menyarankan agar negara bertindak bijak dalam mengimbangi hubungan diplomatik ekonomi antara kedua-dua kuasa besar tersebut serta memanfaatkan peluang pelaburan dalam menjadi hab pembuatan serantau di tengah-tengah persaingan geopolitik ini.