2 minit RM1 juta! - Raja Ahmad, Raja Adzrin; Azmi, Nurul Azlin (Malaysian Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), 2025)
Kajian ini menganalisis fenomena pemasaran digital dan operasi jualan langsung yang luar biasa oleh usahawan terkemuka Malaysia, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman, yang berjaya mencatatkan jualan RM1 juta dalam masa 2 minit 32 saat dan total RM2.3 juta sepanjang sesi siaran langsung TikTok pada 3 Ogos 2025, melalui pelancaran koleksi Samma Bag Denim Edition. Pencapaian ini melangkaui rekod sebelumnya yang dicatatkan oleh Khairul Aming. Meskipun Khairul Aming kemudian mencatat rekod baharu dengan jualan RM1.8 juta dalam 1 minit 18 saat, prestasi Aliff Syukri tetap menjadi contoh klasik keefektifan strategi pemasaran digital yang kreatif. Strategi yang digunakan merangkumi promosi pra-pelancaran misteri, siaran langsung interaktif, dan pemberian insentif menarik (emas, pakej umrah, percutian) untuk mewujudkan suasana mendesak (urgency) dan keterujaan tinggi dalam kalangan pelanggan. Persaingan ini mencerminkan landskap keusahawanan moden Malaysia yang semakin kompetitif dan inovatif. Hasil kajian ini menekankan kepentingan menggabungkan strategi pemasaran yang mantap dengan pelaksanaan operasi yang cekap, penggunaan optimal platform media sosial, dan penawaran insentif untuk mencapai jualan luar biasa dalam tempoh singkat, sekali gus membina momentum pra-pelancaran dan nilai jenama yang signifikan dalam era digital.